İrmik helvası kış aylarının vazgeçilmez tatlarından biridir. Hele üzerine serpilmiş tarçının harika kokusu ile birleşirse karşınıza harika bir kış tatlısı çıkar. Bana göre kışın kokusudur tarçın. Sıcacık dumanı tüten salepe eşlik eder zaman zaman da çıtır çıtır fındıklı irmik helvasına. Bugün sizlerle evimizin sevilen lezzeti irmik helvası tarifi paylaşmak istedim. Eşime Samsun'dan gelen fındık miktarı fazla olunca her tatlıya koyar olduk ama siz cevizli ya da fıstıklı yapabilirsiniz.
Malzemeler
1 su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
Yarım çay bardağı iri parçalanmış fındık
1 çorba kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı çiçek yağı
Üzeri için tarçın
Hazırlanışı:
Su ve süt karışımını bir tencereye koyun.
Şekerin yarısını su ve süt karışımının içine dökün ve ocakta şeker eriyene kadar kaynatın.
Şeker eridikten sonra ocağı kapatın.
Fındıkları tereyağında kavurun. Fındıkları 1-2 dakika kavurduktan sonra irmiği ilave edin. İrmik hafif pembeleşip rengi değişince kavurma işlemi yeterli olmuş demektir.
Ocağı kısın, sulu süt karışımını yavaş yavaş ocaktaki tencerenize boşaltın.
Süt ve su karışımının tamamını döktükten sonra ocak kısık ayarda iken karıştırarak çekmesini sağlayın .
Ocağı kapatın ve geriye kalan şekeri helvanızın üzerine dökerek karıştırın.
Kağıt bir havlu örterek helvanızı dinlendirmeye bırakın.
Helva soğuyuncaya kadar 5-10 dakika aralıklarla çatal aracılığı ile karıştırarak irmik helvanızın yapışmasını önleyin.
Soğudukça ve karıştırdıkça helva tane tane ayrılıyor.
Dilediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.
Üzerine tarçın eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder